Nederlands | العربية
zaterdag 24 maart 2018 السبت 07 رجب 1439

Fatwa van Shaykh Yahya Ibn 'Ali al-Hajoerie voor de mensen van Europa betreft het samenvoegen van magreb en het icha-gebed tijdens de zomerperiode

Geplaatst zondag 20 mei 2012 18:52


Vraag:

 

In de Zomertijd bereikt het icha-gebed tot 00u15 in de middernacht en het fadjr-gebed bereikt  dan ook ongeveer om 4u ’s morgens. En de moslims hier zijn verdeeld in 3 groepen ( omtrent deze zaak):


De eerste groep: 

 

Bidden het Icha-gebed anderhalf uur na het magreb-gebed. En ze nemen als bewijsvoering de overlevering over Dajjaal dat zijn verblijf (op aarde) veertig dagen zal duren….

De tweede groep:

 

Zij voegen de 2 de gebeden samen op het tijdstip van magreb. En deze Fatwa hebben de geleerden van “ de Igwaan Moeflisoen’ in Europa uitgevaardigd en hun voorganger is Abu Khuda. Evenals volgen veel van onze selefiebroeders in Europa deze Fatwa. En tevens heb ik deze uitspraak gehoord tijdens mijn bezoek bij mijn broeders in Birmingham in de maktabah Selefiyah. En zij voegen ook het magreb gebed samen met icha-gebed en dit voor een periode van 3 maanden.

De derde groep:

 

En die zijn in de minderheid, zij verrichten het gebed op hun tijdstip.
Wetend dat er onder de mensen zwakkeren, ouderen, werkenden, vrouwen zijn. Het wordt moeilijk voor hen om het gebed op tijd te bidden.
Vraag: Wat is de juiste opinie in deze zaak?


Antwoord:

 
Zolang ze de tijdstip kennen, dienen ze het gebed te verrichten op haar tijdstip. Zowel als de tijdstip vroeger of later is. Dit is noodzakelijk.

 

Zoals Allah soubhana wa Ta’ala zegt: 
“Wanneer gij het gebed hebt beëindigd, gedenkt dan Allah, staande, zittende en op uw zijde liggende. En, wanneer gij veilig zijt, houdt het gebed, voorwaar, het gebed is voor de gelovigen op vastgestelde uren opgelegd” ( soerat An-Nisa 103)

 
En zoals ons profeet sallalahou ‘alajhi wasallam zei:

"Als het gebed aanbreekt, laat een van jullie het oproep tot het gebed doen. En laat de oudste van jullie het gebed voeren” overgeleverd door Malik Ibn Huwayrith – Moge Allaah tevreden met hem zijn” ( Boechari & Moslim)

 
En de bewijsvoering van de overlevering over Dajjal kan men niet gebruiken in deze zaak. Dit is enkel wanneer er geen verschil is tussen dag en nacht. Maar zolang je het verschil ziet, dient de verplichte gebeden op haar tijdstippen te verrichten. Zelfs als de gebeden kort op elkaar volgen, dient dit op haar tijdstip gebeden te worden.

 
Wa Billaahi Tawfeek

 

Datum: 21 april 2011

 

Bron: http://www.sh-yahia.net/show_fatawa_1305.html